29.04.2024. 13:25
Sastanak partnera na projektu - QUMPHY M9
U Parizu je održan dvodnevni sastanak partnera na projektu QUMPHY M9 u periodu od srijede 20. 03. do četvrtka...

Sastanak partnera na projektu - QUMPHY M9

29.04.2024. 13:25

U Parizu je održan dvodnevni sastanak partnera na projektu QUMPHY M9 u periodu od srijede 20. 03. do četvrtka 21.03., u prostorijama Instituta za mjeriteljstvu Francuske (LNE).

Ovaj projekt predstavlja razvoj metoda za kvantificiranje nesigurnosti povezanih sa algoritmima mašinskog učenja (ML) koji se primjenjuju u oblasti zdravlja. Posebno će se analizirati i obraditi PPG signali. Kako bi se riješili ovi izazovi, planiraju se riješiti sljedeći zadaci: (i) referentni skupovi podataka će biti generirani korištenjem javno dostupnih in-vivo i sintetičkih podataka (ii) različiti ML modeli i metode kvantifikacije nesigurnosti (UQ) koristit će se za analizu PPG signala sa pridruženom nesigurnosti i (iii) vodič dobre prakse sa popratnim repozitorijem softvera koji prikazuje korištene modele, metode i referentne vrijednosti će biti razvijene, te javno dostupne.

Institut za mjeriteljstvo Bosne Hercegovine radi aktivno na gore navedenim izazovima i specifičnim zadacima u saradnji sa kolegama iz Instituta za mjeriteljstvo Velike Britanije (NPL) i Instituta za mjeriteljstvo Njemačke (PTB) kroz aktivnosti projekta.

Više informacija o projektu, kao i projektnim aktivnostima možete pronaći na stranici projekta: https://www.qumphy.ptb.de/