13.10.2023. 10:40
Uspješno završena međunarodna konferencija AMCTM 2023 u organizaciji Instituta za mjeriteljstvo BiH
Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine (IMBiH) u saradnji sa Tehničkim komitetom za matematičke alate u...

Uspješno završena međunarodna konferencija AMCTM 2023 u organizaciji Instituta za mjeriteljstvo BiH

13.10.2023. 10:40

Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine (IMBiH) u saradnji sa Tehničkim komitetom za matematičke alate u mjeriteljstvu (TC21 IMEKO), Tehničkim komitetom za digitalizaciju (TC6 IMEKO), Međunarodnom konfederacijom za mjeriteljstvo (IMEKO), te Evropskom mjeriteljskom mrežom za statistiku i matematiku (MATHMET) uspješno je organizirao trodnevnu Međunarodnu konferenciju za matematičke i računske alate u mjeriteljstvu i ispitivanje (AMCTM 2023), u period od 26.9. do 28.9. 2023. godine.

 

Ciljevi konferencije bili su: pružiti bolje razumijevanje matematičkih i računskih alata za potrebe mjeriteljstva, razvijanje novih alata u oblasti mjeriteljstva i ispitivanja, promovisanje regionalne i međunarodne saradnje u oblasti mjeriteljstva i ispitivanja, podrška mladim istraživačima u oblasti mjeriteljstva i srodnim oblastima, te prijenos znanja na industriju i zainteresirane strane. Također, ovom prilikom je obilježena 30. godišnjica ove konferencije. Prva Konferencija za matematičke i računske alate u mjeriteljstvu i ispitivanju je održane u Torinu 1993. godine.

 

Učešće na konferenciji uzelo je više od 70 učesnika iz 30 različitih zemalja, i to: Japan, Novi Zeland, Kanada, Velika Britanija, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Poljska, Holandija, Bosna i Hercegovina, itd. Prezentirani radovi na konferenciji su obrađivali teme kao što su: Modeliranje u mjeriteljstvu i srodne teme, Novi pristupi u proračunu mjerne nesigurnosti, Digitalizacija u mjeriteljstvu, Softverski alati u mjeriteljstvu, Statističke metode i Bayesian zaključivanje, Nove metode kalibracije i ispitivanja, te Mašinskog učenja i umjetne inteligencije.

 

Partner konferencije je bila Njemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ). Zahvaljujući podršci GIZ-a na konferenciji smo imali učesnike iz regije koji dolaze iz mjeriteljske i akademske zajednice. Ovom prilikom se zahvaljujemo GIZ-u na pruženoj podršci u organizaciji konferencije, te prepoznavanju IMBiH kao pouzdanog partnera u procesu digitalne transformacije u BiH. Saradnja između GIZ-a i IMBIH-a je već ranije uspostavljena kroz proces uspostavljanja Digitalnog HUB-a. Ova saradnja ima za cilj poboljšati kapacitet malih i srednjih poduzeća koja su vezana za implementaciju odgovarajućih digitalnih rješenja.

 

Na konferenciji je održana posebna sesija Komiteta TC21 na kojem je izabrano novo rukovodstvo Komiteta TC21, te iskazana zahvalnost prethodnom predsjedniku Komiteta TC21 Franco Pavese za njegov doprinos i razvoj ovog komiteta. Franco Pavese, bivši uposlenik Nacionalnog mjeriteljskog Instituta Italije (INRIM), je vodio seriju AMCTM konferencija i bio glavni urednik dvanaest izdanja povezanih knjiga sa više autora. Navedene knjige predstavljaju okvirno 600 naučno-istraživački radova na temu primjene matematičkih, statističkih i računskih alata u mjeriteljstvu. Franco Pavese je formirao Komiteta TC21 i izabran je na poziciju predsjedavajućeg Komiteta 2004 godine. Odstupio je dobrovoljno sa ove pozicije i sada je na poziciji počasnog predsjednika Komiteta TC21. U skladu sa pravilima Komiteta TC21 izabrano je novo rukovodstvo: Alistair Forbes (NPL, UK), predsjedavajući, Gregory Kyriazis (INMETRO, Brazil) i Katsuhiro Shirono (AIST, Japan), zamjenici predsjedavajućeg, te Alen Bošnjaković (IMBiH, BiH), naučno-znanstveni sekretar. Novo rukovodstvo će biti formalno potvrđeno u avgustu 2024. godine od strane IMEKO Tehničkog odbora i Vijeća.

 

Također, na konferenciji su održane posebne sesije posvećene digitalnim kalibracionim certifikatima, te digitalizacije u mjeriteljstvu. Daniel Hutzschenreuter (PTB, Njemačka) je održao predavanje na temu ''Kako početi raditi sa digitalnim kalibracionim certifikatima''. Također, on je informirao učesnike konferencije da se ubrzo završava projekt pod nazivom Podrška u implementaciji digitalnih kalibracijskih certifikata u Evropskoj mjeriteljskoj zajednici (DC2GO) i da će rezultati projekta biti dostupni svim zainteresiranim koji planiraju da započnu rad sa digitalnim certifikatima, odnosno da naprave tranziciju sa konvencionalnih kalibracionih certifikata u digitalne. Nakon ove sesije održana je dodatna sesija na temu ''Digitalizacije u mjeriteljstvu'' na kojoj su učesnici konferencije imali mogućnost da razmjene iskustava na temu digitalizacije u mjeriteljstvu u Japanu, Novom Zelandu, Kolumbiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Kanadi i BiH.

 

Zahvaljujemo se organizacionom komitetu konferencije: Alen Bošnjaković (IMBiH, TC21, MATHMET), Alistair Forbes (NPL, TC21), Franco Pavese (TC21), Joäo Sousa (IPQ, MATHMET) i Sascha Eichstädt (PTB, TC6) za njihov doprinos u organizaciji i realizaciji konferencije. Nadalje, zahvaljujemo se voditeljima sesija na konferenciji: Belma Ramić-Brkić (SSST, BiH), Dželila Mehanović (BURCH, BiH), Alistair Forbes (NPL, UK), Joäo Sousa (IPQ, Portugal), Sascha Eichstädt (PTB, Njemačka), Maurice Cox (NPL, UK) i Alen Bošnjaković (IMBiH, BiH) za njihov doprinos u realizaciji konferencije.

 

Alistair Forbes, trenutni predsjedavajući Komitet TC21, je iskazao zahvalnost IMBiH-u na organizaciji konferencije, te članovim lokalnog organizacionog komiteta. IMBiH je imao veliko zadovoljstvo organizovati IMEKO AMCTM 2023, te se još jednom zahvaljujemo svim učesnicima konferencije za njihovo aktivno učešće na konferenciji. Također, zahvaljujemo se našem partneru GIZ koji je omogućio učešće akademske i mjeriteljske zajednice iz regije na konferenciji. IMBiH je član IMEKO organizacije od 2022. godine. Organizacijom ove konferencije IMBiH je pokazao da je aktivni član IMEKO porodice.