15.09.2023. 13:36
Direktorica IMBiH-a na sjednici Generalnog savjeta i Tehničkog odbora IMEKO organizacije
Direktorica IMBIH Milica Ristović Krstić, učestvovala je 08. i 09. Septembra 2023. godine na sjednici Generalnog...

Direktorica IMBiH-a na sjednici Generalnog savjeta i Tehničkog odbora IMEKO organizacije

15.09.2023. 13:36

Direktorica IMBIH Milica Ristović Krstić, učestvovala je 08. i 09. Septembra 2023. godine na sjednici Generalnog vijeća i Tehničkog odbora IMEKO organizacije koja je održana u Budimpešti. 

IMEKO je nevladina međunarodna federacija osnovana 1958. godine te je ovom prilikom obilježila 65 godina postojanja. Trenutno u članstvu ima 41 organizaciju iz cijelog svijeta koje se pojedinačno bave unapređenjem tehnologije i tehnike mjerenja. IMEKO je osnovan sa ciljem međunarodne razmjene naučnih i tehničkih informacija,  promocije mjeriteljstva i instrumentacije i jačanja međunarodne saradnje naučnika i inženjera iz oblasti istraživanja i industrije. IMBIH se priključio u septembru 2022.godine.

Glavno tijelo u IMEKO je Generalni savjet i čine ga jedan ili dva člana iz svake države članice, a svoje aktivnosti izvršava preko 25 tehničkih komiteta.

Eksperti IMBiH djeluju u 14 tehničkih komiteta ove organizacije, na čemu je predsjednik IMEKO, gdin Frank Hatrig izrazio posebnu zahvalnost IMBIH na doprinosu eksperata u radu u tehničkim komitetima.

Više informacija o IMEKO organizaciji na linku: https://www.imeko.org/