15.09.2023. 13:10
Nastavlja se ojačana saradnja između Internacionalnog Burch univerziteta i Instituta za mjeriteljstvo BiH
U ključnom potezu koji će vjerovatno transformisati akademska i industrijska partnerstva unutar Bosne i Hercegovine,...

Nastavlja se ojačana saradnja između Internacionalnog Burch univerziteta i Instituta za mjeriteljstvo BiH

15.09.2023. 13:10

U ključnom potezu koji će vjerovatno transformisati akademska i industrijska partnerstva unutar Bosne i Hercegovine, Internacionalni Burch univerzitet (IBU) i Institut za mjeriteljstvo BiH (IMBiH) jačaju svoj tekući odnos saradnje. Partnerstvo nastoji da iskoristi jedinstvene snage obje institucije za pružanje visokokvalitetnih usluga, istovremeno unapređujući istraživanje i obrazovanje u više sektora.

 

Osnivački sastanak

Saradnja je inaugurisana tokom strateškog sastanka, koji su uveličali eminentni predstavnici obe organizacije:

 

- Prof. dr Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch univerziteta

- Milica Ristović Krstić, direktorica Instituta za mjeriteljstvo BiH

- Prof. dr Jasmin Kevrić, dekan Fakulteta tehničkih, prirodnih i medicinskih nauka Internacionalnog Burč univerziteta

- Katarina Hafner-Vuk, šef Laboratorije za hemiju u Institutu

- dr Alen Bošnjaković, šef Odsjeka za saradnju sa međunarodnim i bh. institucijama u Institutu

- Engin Obučić, šef marketinga i PR-a na Internacionalnom Burč univerzitetu

 

O Međunarodnom Burch univerzitetu (IBU)

Tokom sastanka, prof. dr. Mersid Poturak dao je pregled IBU-a, ističući njegovu posvećenost vrhunskom obrazovanju i poduzetnički etos. Sa preko 30 podružnica koje se protežu u EU, IBU pruža nastavni plan i program na engleskom jeziku i osigurao je mnoštvo grantova od tijela EU, kantonalnog ministarstva i ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i Švicarske.

 

Institut za mjeriteljstvo BiH (IMBiH)

Direktorica Milica Ristović Krstić predstavila je Institut, istakavši njegovih sedam najsavremenijih laboratorija i stručan kadar. Uprkos preprekama kao što su nepostojanje namjenskih prostorija i zadržavanje talenata, Institut ostaje veza za pionirska istraživanja i metodologije, od kojih su mnoge podržane sredstvima EU.

 

Zajedničke inicijative

Nedavni sastanak ocrtao je različite oblasti od zajedničkog interesa i potencijalne buduće poduhvate. Katarina Hafner-Vuk iz Instituta podijelila je uvide u saradnju, otkrivajući da članovi njihovog tima blisko sarađuju sa IBU-ovim Odsjekom za genetiku i bioinženjering.

Osim toga, dvije institucije već nude zajedničku master stazu kroz IBU-ov Odsjek za elektrotehniku ​​i elektroniku (EEE), pod nazivom mjeriteljstvo i kvalitet podataka. Alen Bošnjaković je takođe predstavio niz projekata vezanih za digitalne certifikate i postdiplomske studije, ističući kako obe ustanove doprinose svojom stručnošću ovim poduhvatima.

 

Vizionarsko partnerstvo

Centralna tema sastanka bio je plan za predstojeći zajednički rad: nastojanje da se industriji i tržištu pruži obuka po mjeri. Kako je izjavila Milica Ristović Krstić, direktorica Instituta za mjeriteljstvo BiH, "Brzo donošenje odluka i prilagodljivost IBU čine ga prvorazrednim partnerom Institutu".

 

Na Horizontu

Obje organizacije su u jeku cementiranja specifičnosti svoje saradnje. Ovo partnerstvo ne samo da obećava katalizu transformativnih promjena, već služi i kao model za akademske i istraživačke institucije u Bosni i Hercegovini.